Spišskonovoveská nemocnica dostala pre bábätká nové prístroje

26. februára 2018

Prístroj na kyslíkovú liečbu, fototerapeutická lampa či výhrevné lôžko. Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves dostala od spoločnosti Lidl set neonatologických prístrojov pre novorodencov za približne 19-tisíc eur.

Darovať ich nemocnici pomohli zákazníci potravinového reťazca, ktorí sa zapojili do projektu Dobré rozprávky. Urobili tak už tretí rok po sebe. Od novembra minulého roka mohli Slováci za každý vyše 20-eurový nákup v reťazci získať jedno z troch dvojcédečiek na motívy rozprávok Pavla Dobšinského (Zlatovláska, Popolvár a Ako išlo vajce na vandrovku) za symbolické jedno euro.

28234990_342781952888663_7230061660410890881_o.jpg

 

A my sme sa zároveň zaviazali venovať nemocniciam naprieč celým Slovenskom zostavu prístrojov v hodnote celého výnosu z akcie, ktorý dosiahol viac ako jeden milión eur. Spoločne sa nám opäť podarila veľká vec a dokázali sme, že aj jedno euro dokáže robiť zázraky. Všetkým našim zákazníkom, ktorí sa do projektu Dobré rozprávky zapojili, patrí obrovské ďakujem,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika Matúš Gála s tým, že prístroje získalo 53 novorodeneckých pracovísk vo všetkých slovenských nemocniciach, ktoré umožňujú bezplatný pôrod.

Ako prístroje bábätku pomáhajú

Do nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves tak v týchto dňoch pribudol napríklad moderný prístroj na vysoko prietokovú kyslíkovú liečbu kontinuálnym pretlakom. „Prístroj sa využíva na podávanie zvlhčeného ohriateho kyslíka, ktorým je možné dieťaťu pomôcť pri ochoreniach srdca a pľúc a často sa tak stáva život zachraňujúcim,“ vysvetľuje primárka detského oddelenia nemocnice MUDr. Jana Kačmárová.

28161646_342781956221996_8231975591890540191_o.jpg

 

Novorodencom so žltačkou bude pomáhať fototerapeutická LED lampa, ktorá pôsobením svetla znižuje koncentráciu žlčového farbiva v krvi. Novorodenecká žltačka je veľmi časté ochorenie u novorodencov. „Vďaka tomuto modernému prístroju na liečbu novorodeneckej žltačky dnes vieme vyliečiť len pomocou fototerapie aj ťažké formy ochorenia, ktoré v minulosti končili výmennou transfúziou,“ podotýka primárka.

Novorodenecké výhrevné lôžko je zase nápomocné pri tom, aby sa bábätko po pôrode dobre adaptovalo na vonkajšie prostredie. Keď z teplého prostredia mamkinho bruška musí dieťatko prejsť do iného cudzieho prostredia. „Dieťatko je po narodení vlhké a ľahko dôjde k jeho podchladeniu. Výhrevné lôžko tak pomáha, aby  sme tomu zabránili a príchod na svet bol pre dieťa menej stresujúci,“ dodáva primárka s tým, že využitie výhrevného lôžka je vhodné pre každého novorodenca.